Nieuwe Veste

Culturele Markthal is een onderdeel van Nieuwe Veste. Nieuwe Veste is er voor iedere Bredanaar die zichzelf wil ontdekken. We prikkelen, samen met andere organisaties, jouw zintuigen op het gebied van taal, creativiteit en kunst. Cultuur maakt het leven zoveel mooier. Dus verras jezelf bij Nieuwe Veste!

Kijk voor meer informatie over Nieuwe Veste op www.nieuweveste.nl.

Op weg naar een Culturele Markthal

In februari 2019 start Nieuwe Veste met de werkzaamheden voor het pand aan de Molenstraat. Om de dienstverlening voor klanten en bezoekers te verbeteren wordt zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de hoofdlocatie van Nieuwe Veste aangepast. Zo kunnen we nog meer mensen bereiken met taal, creativiteit en kunst en met nog meer anderen samenwerken.

Nieuwe functie
Nieuwe Veste is aan het veranderen. We hebben een nieuwe koers, ‘Partner in Participatie’, hanteren één naam voor onze functies en we hebben een nieuwe huisstijl. Als onderdeel van onze nieuwe koers willen wij de culturele en maatschappelijke participatie van de Bredanaar vergroten. Wij willen een plek zijn waar het bruist van creativiteit en ontwikkeling. Reden om nog eens goed naar de gebruiksfunctie van het gebouw te kijken. Samen met architect Herman Hertzberger zijn de plannen ontstaan voor een culturele markthal. 

Herman Hertzberger
Het gebouw van Nieuwe Veste is ontworpen door architect Herman Hertzberger. Uitgangspunt in zijn ontwerpen was altijd het ontmoetingen te stimuleren in open ruimtes. Deze gedachte is onder andere goed zichtbaar in zijn ontwerp voor het Bredase Chassé Theater (1995). Maar het speelde ook al bij de ontwikkeling van het gebouw voor de bibliotheek en Nieuwe Veste begin jaren ’90, waarmee Hertzberger in 1998 de Architectuurprijs Breda won. Daarnaast waren de eeuwenoude moerbeibomen die in de tuin van Nieuwe Veste te vinden zijn een inspiratiebron voor elementen van het gebouw. Door de enorme raampartijen heb je bovendien een prachtig uitzicht op deze bijzondere monumenten. Ook nu wordt rekening gehouden met deze bijzondere bomen. Met de komst van Culturele Markthal wordt het idee om een plek voor ontmoetingen te zijn nog verder uitgewerkt. 

Werkzaamheden
In februari wordt gestart met het verbouwen van de begane grond en de eerste verdieping van het pand van Nieuwe Veste door het Bredase bedrijf Winters Bouw. De ingang wordt aangepast, er komen verschillende pleinen die ieder een eigen thema krijgen en een nieuwe trap gaat alle verdiepingen met elkaar verbinden. Het horecapunt wordt verplaatst naar de begane grond. Door middel van openslaande deuren wordt de tuin met monumentale Moerbeibomen bereikbaar voor bezoekers en kan er lekker in het zonnetje van een kopje koffie, of iets anders, genoten worden. Door de ruime opzet die het gebouw gaat krijgen kan er ook door grotere groepen meer gebruik gemaakt worden van het pand, denk aan scholieren en deelnemers van het Taalhuis.

Eén ingang
De werkzaamheden betreffen voornamelijk de binnenzijde van ons pand en het aanpassen van de hoofdentree aan de Molenstraat. Waar er nu twee ingangen zijn via de Molenstraat, wordt dit gewijzigd in één entree. De huidige pui wordt verplaatst, zodat deze meer aan de straat grenst.

Centrale trap
 Alle verdiepingen van het gebouw worden met elkaar verbonden door een in het oog springende trap waardoor je je gemakkelijk door het pand kunt bewegen. De huidige loopbrug tussen het Leescafe en de tuin komt te vervallen. De trap is multifunctioneel en kan als tribune gebruikt worden wanneer er concerten, voorstellingen en presentaties plaatsvinden. Ook is het een plek in de ruimte om heerlijk te verblijven en te lezen.

Molenstraat
Tijdens de verbouwing zullen materialen aan- en afgevoerd worden. In de Molenstraat en aan de Oude Vest wordt een bouwplaats voorziening gemaakt voor de opslag van materialen en containers. De fietsenstalling in de Molenstraat wordt hierdoor tijdelijk verplaatst. Dit kan overlast veroorzaken voor omwonenden en het verkeer in de Molenstraat. Uiteraard zullen wij er alles aan doen om deze overlast voor tot een minimum te beperken.

Duurzaamheid
De totale verbouwing gaat drie miljoen euro kosten. Ongeveer de helft van de kosten gaat naar het verbouwen en de helft naar de technische realisatie. Bij de verbouwing wordt rekening gehouden met de duurzaamheid van het gebouw. Zo staat het volledige dak al vol met zonnepanelen.