Nieuwe Veste

Culturele Markthal is een onderdeel van Nieuwe Veste. Nieuwe Veste is er voor iedere Bredanaar die zichzelf wil ontdekken. We prikkelen, samen met andere organisaties, jouw zintuigen op het gebied van taal, creativiteit en kunst. Cultuur maakt het leven zoveel mooier. Dus verras jezelf bij Nieuwe Veste!

Kijk voor meer informatie over Nieuwe Veste op www.nieuweveste.nl.

samen maken we de Culturele Markthal

In december 2019 zijn de werkzaamheden voor het pand aan de Molenstraat van Nieuwe Veste afgerond. Om de dienstverlening voor klanten en bezoekers te verbeteren is zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de hoofdlocatie van Nieuwe Veste aangepast. Op deze manier kunnen we nog meer mensen bereiken met taal, creativiteit en kunst en met nog meer anderen samenwerken.

Nieuwe functie
Nieuwe Veste is aan het veranderen. We hebben een nieuwe koers, ‘Partner in Participatie’, hanteren één naam voor onze functies en we hebben een nieuwe huisstijl. Als onderdeel van onze nieuwe koers willen wij de culturele en maatschappelijke participatie van de Bredanaar vergroten. Wij willen een plek zijn waar het bruist van creativiteit en ontwikkeling. Reden om nog eens goed naar de gebruiksfunctie van het gebouw te kijken. Samen met architect Herman Hertzberger zijn de plannen ontstaan voor een culturele markthal. 

Herman Hertzberger
Het gebouw van Nieuwe Veste is ontworpen door architect Herman Hertzberger. Uitgangspunt in zijn ontwerpen was altijd het ontmoetingen te stimuleren in open ruimtes. Deze gedachte is onder andere goed zichtbaar in zijn ontwerp voor het Bredase Chassé Theater (1995). Maar het speelde ook al bij de ontwikkeling van het gebouw voor de bibliotheek en Nieuwe Veste begin jaren ’90, waarmee Hertzberger in 1998 de Architectuurprijs Breda won. Daarnaast waren de eeuwenoude moerbeibomen die in de tuin van Nieuwe Veste te vinden zijn een inspiratiebron voor elementen van het gebouw. Door de enorme raampartijen heb je een prachtig uitzicht op deze bijzondere monumenten. Ook nu wordt rekening gehouden met deze bijzondere bomen. Met de komst van de Culturele Markthal wordt het idee om een plek voor ontmoetingen te zijn nog verder uitgewerkt. 

Culturele Markthal
De Culturele Markthal is een plek voor iedereen, die bruist van taal, creativiteit en kunst. Een plek die af is, maar nog niet voltooid. Want deze plek vormen we samen met jou. Wij geven ruimte aan jouw verhaal en jouw nieuwsgierigheid. Experimenteer, ervaar, voel, luister, proef en dompel je onder. In onze Culturele Markthal inspireren we je tot nieuwe ideeën!