Interview Taalhuis

'De plek voor onverwachte ontmoetingen'

Team Taalhuis moest haar activiteiten regelmatig verhuizen door de werkzaamheden. Waar kijken zij naar uit als de werkzaamheden straks voltooid zijn?

Wat is het Taalhuis en wie vormen het team?
Team Taalhuis bestaat op dit moment uit Marloes, Lotte, Marjolein en Rinske. We werken met ongeveer 50 vrijwilligers voor taal en digitaal. Bij het Taalhuis kun je terecht om je basisvaardigheden te verbeteren, op het gebied van taal en digitaal. Wil je je Nederlands verbeteren? Kom dan naar het taalspreekuur; wij kijken samen met jou waar in Breda je het beste les kunt volgen. Bij het Taalhuis vind je diverse taaloefen- en leesgroepen. We proberen ook door creatieve activiteiten, bijvoorbeeld theater of het maken van een podcast, mensen op een leuke manier te laten oefen met Nederlands. 

Voor vragen op het gebied van digitaal hebben we het inloopspreekuur waar je terecht kunt met je vragen over mobiele telefonie, tablet en pc. Daarnaast hebben we cursussen waar je leert omgaan met de digitale overheid. Deze geven we vaak op locaties en wijken in Breda.

Taalhuis heeft ook steeds van plek moeten wisselen vanwege de werkzaamheden. Wat was voor jullie hierin de uitdaging?
Voor veel van onze cursisten is Nederlands lastig. Het is voor hen dus niet zo gebruikelijk om via bewegwijzering hun weg te kunnen vinden. We hebben daarom onze cursisten bij elke wijziging zo duidelijk mogelijk en met behulp van foto’s vertelt waar hun bijeenkomst plaats vond. Vaak hebben we ze ook opgevangen bij de ingang. Vooral door de positieve inzet van de vrijwilligers hebben onze bijeenkomsten toch steeds doorgang kunnen vinden tijdens de werkzaamheden. 

Waar kijk je het meest naar uit als de Culturele Markthal straks voltooid is?
Nieuwe combinaties en ontmoetingen. Van mensen, van partners, onderwerpen; verrast worden op de bibliotheekvloer door wat er op dat moment te zien is.

Wat gaat de Culturele Markthal voor Breda betekenen volgens jullie?
Toch vooral de plek voor onverwachte ontmoetingen en combinaties. De Culturele Markthal wordt de plek waar je naar toe komt om in hele verschillende vormen in aanraking te komen met taal, kunst en creativeit.

Wanneer is voor Taalhuis de Culturele Markthal geslaagd?
Als er een mooie mix is in het aanbod waar iedereen zich fijn voelt en waar mensen op een prettige manier blijven leren. Van boeken, in groepen, van elkaar en van wat er getoond wordt.